Torpedo Theater Info

Sinds 2001 wordt het Torpedo Theater (tot 2012 Parooltheater) geprogrammeerd met kleine toneelvoorstellingen, performances en muziekuitvoeringen. De akoestiek is erg goed. Regelmatig worden er interviews gehouden en discussies gevoerd. Ook presentaties en andere informatieve bijeenkomsten zijn onderdeel van het programma aanbod. Actualiteiten in kunst en cultuur, wetenschap, politiek en samenleving vormen de leidraad.

Wim Kerkhove, de laatste poppenspeler van de Dam, heeft het theater gebouwd met zijn maat Bart van den Bos. Net als Oscar Carré met Theater Carré voor zijn circus deed, realiseerde Kerkhove een winterresidentie voor zijn poppenkast. Het grootste theater en het kleinste theater van de stad dienden het zelfde doel: een beschutte plek in koude tijden.

Het oorspronkelijke ontwerp – dat eigenlijk een decor in de vorm van een theater is – wordt met zorg gehandhaafd. Kenmerkend is de verticale toneellijst, waarin de traditionele poppenkast goed tot zijn recht kwam. Wim Kerkhove is nog altijd actief als poppenspeler. Zie ook: www.pantijn.nl.

Het Torpedo Theater krijgt geen subsidie. De kosten worden gedekt door kaartverkoop, baromzet, donaties en verhuur. De opbrengst van goed bezochte activiteiten komt ten goede aan voorstellingen met minder bezoekers, zodat ook beginnende talenten een kans krijgen. Het theater wordt beheerd door de Stichting Het Parooltheater.