Torpedo Theater voorstelling

Bloed en bodem, water en Vuur

vrijdag, 1 september 2017
20:30
€ 7,50

Onlangs verschenen bij Lebowski Publishers twee boeken die veel van elkaar verschillen, maar toch ook veel verwant hebben. Vandaag gaan schrijvers Chris POLANEN en Barry SMIT in gesprek over de thema's die ze gemeen hebben, maar soms totaal verschillend benaderen, zoals familie, geweld, landschap en het Einde der Tijden.

Chris Polanen debuteerde met Waterjager, een broeierige roman gesitueerd in een bijna post-apocalyptisch Paramaribo. Een Nederlandse Surinamer keert terug naar het onherkenbare decor van zijn verleden, dat nu bewoond wordt door flamboyante en soms ronduit demonische mensen. In deze droomachtige wereld moet hij zich bezinnen op zijn toekomst.

Barry Smit publiceerde deze zomer de dubbelroman Ondijk/Punt. Ondijk is een 'gothic novel' over een onheilspellend gehucht in de Beemster, waarvan de bewoners gebukt gaan onder hun geheimen. Punt is het verhaal van een Amsterdamse misdadiger die zich verschuilt in een Frans oerbos, waar hij zichzelf opnieuw wil uitvinden. Maar kan een mens ontsnappen aan wie hij was?

Over Waterjager schreef de Surinaamse krant De Ware Tijd: 'Waterjager is op een indringende manier geschreven waar bijna elke zin een poëtische verhandeling in zich draagt over dood, leven, liefde en heimwee. Het verhaal grijpt je bij de keel en knijpt die net zo lang dicht tot je hem uitgelezen hebt.'

Ondijk/Punt wordt opvallend vaak geprezen door collega-schrijvers. Op Twitter lieten onder meer H.M. van den Brink, Peter Middendorp, Eric Corton en Henk van Straten weten fan te zijn, en vergelijken het met werk van Cormac McCarthy, Irvine Welsh en Sherwood Anderson. Tommy Wieringa zegt over Smit: 'Zin voor zin, woord voor woord een geweldige schrijver.'

Kom kennismaken met twee nieuwe en unieke stemmen in het Nederlandse literaire landschap.

  • (0)
  • Facebook
  • TwitThis