Torpedo Theater voorstelling

De Kijkclub #12: DE MOORD-DATABASE VAN PETER DE KOCK - UITVERKOCHT

donderdag 17 mei 2018
20:30
€ 8,00

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT. U KUNT NOG RESERVEREN VOOR DE WACHTLIJST.

Moord-Cluedo

- ‘Het vertellen van verhalen is wat kunst, wetenschap en opsporing met elkaar verbindt.’

In de ogen van ex-filmmaker PETER DE KOCK valt ieder menselijk handelen binnen de vorm van het verhaal. Bij de politie gaf hij jarenlang leiding aan infiltraties, getuigenbescherming en gevoelige beveiliging. Slachtoffer, dader, motief, ook daar draait alles om verhaal. Zou je crimineel gedrag kunnen voorspellen op grond van verhaalstructuur? In 2014 promoveerde De Kock aan de Universiteit van Tilburg op ‘Anticipating Criminal Behavior’.

- ‘Elk verhaal -ook elke moord- telt twaalf elementen, die altijd terugkomen (motief, werkwijze, symboliek enz). Daaronder hangen 200 duizend subelementen (touw, bom, vergif enz)’

In datzelfde jaar richtte hij een bedrijf op -Pandora Intelligence- dat bestaande en fictieve moordscenario’s in narratieve elementen opsplitst en ze in een database opslaat.

Vindt een nieuwe moord plaats, dan kunnen de elementen ervan worden ingevoerd. Waarna de database scenario’s ophoest die tot een oplossing kunnen leiden. Werkt ook voor Cold Cases.

- ‘Opsporingsinstanties zouden meer gebruik moeten maken van een beroepsgroep met veel fantasie: kunstenaars’

Hoe zit het met de verhouding tussen verhaal en waarheid? (met fragment van De Kocks film ‘De handen van Che Guevara’)

Hoe splits je een moord op in narratieve elementen?
En nog veel meer
vragen die beantwoord worden op 17 mei.

De Kijkclub is een tweemaandelijks programma voor liefhebbers van ontdekkingen. De Kijkclub is: Hans Aarsman, Maartje den Breejen, Claudia Sola en Carel Helder.