Torpedo Theater voorstelling

Van Huilenbroecks Pretpaleis: Een avond over GODFRIED BOMANS - UITVERKOCHT

dinsdag 11 december 2018
20:30
€ 10,00

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT. U KUNT NOG RESERVEREN VOOR DE WACHTLIJST.

Bomans

Deze zomer riep de Volkskrant een Kopstuk van hem uit tot grappigste fragment uit de Nederlandse literatuur. Een mooie aanleiding om een hele avond te wijden aan één van de veelzijdigste radio- en televisie – ‘personality’s’ van zijn tijd: schrijver GODFRIED BOMANS (1913-1971).

Hij werd geboren in Den Haag, maar ‘zo hij íets was, was hij een Haarlemmer’, de stad waar hij als baby naartoe verhuisde en die zo’n belangrijk rol in zijn werk speelde.
Bomans heeft meer dan 60 boektitels op zijn naam staan en verwierf nationale bekendheid met o.a. KopstukkenErik en het klein insectenboekPieter Bas en De avonturen van Pa Pinkelman.

Presentator Stef Lokin ontvangt biograaf Gé Vaartjes, die op dit moment werkt aan de biografie van Bomans. Beeldvorming speelt daarbij een belangrijke rol. Wie was Bomans eigenlijk? Waartoe diende die typische ‘Bomansiaanse’ humor? Wat was de keerzijde van al die roem?

Gé Vaartjes is neerlandicus en docent. Hij publiceerde in 1999 de biografie over Herman de Man en in 2010 zijn proefschrift Rebel & dame, biografie van Top Naeff. In de marge van beide biografieën werkt hij aan de biografie van Bomans.

‘Alles wat wij neerschrijven, hetzij in kunstvorm, hetzij als inhoud van een brief, is belijdenis, verraad aan onszelf. 
Meer of minder bewust, meer of minder beheerscht, meer of minder bedekt.’ Top Naeff

In het kader van zijn research betreffende informatie over Bomans wisselt Gé Vaartjes graag met u van gedachten over Bomans.

Zangeres Carolina Mout leest een aantal sprookjes. En wist u dat Bomans ook componeerde? We laten u zowel een klassiek lied (muziek) als een Songfestivalliedje (tekst) van zijn hand horen.

Van Huilenbroecks Pretpaleis is een maandelijkse talkshow over vergeten schoonheid, verloren muziek & artistieke curiosa, gemaakt door Stef LOKIN, Jan Jaap KASSIES, Sjaak ROODENBURG, Anita GUNDLACH, Harrie JANSSEN en Sylvester HOOGMOED.

Speciale gast: Jeroen VAN MERWIJK.