Torpedo Theater voorstelling

Het Schrijfkabinet met A.L. SNIJDERS en Marieke Lucas RIJNEVELD - UITVERKOCHT

dinsdag 20 november 2018
20:30
€ 8,00

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT. U KUNT NOG RESERVEREN VOOR DE WACHTLIJST.

Schrijfkabinet november

Voor iedereen die van lezen, schrijven of schrijvers houdt presenteert het Torpedo Theater Het Schrijfkabinet, een programma over de kunst en de raadselen van het schrijven. Elke derde dinsdag van de maand vertellen twee schrijvers hoe ze dat nu eigenlijk doen, een boek schrijven. 

Vanavond hebben we A.L. SNIJDERS en Marieke Lucas RIJNEVELD te gast, de uitvinder van het zeer korte verhaal (oftewel zkv), respectievelijk het door de Volkskrant uitgeroepen literair talent van het jaar 2016. Snijders debuteerde op vijfenvijftigjarige leeftijd met Ik leef aan de rand van de wereld. Inmiddels heeft hij meer dan tien bundels op zijn naam, de laatste verscheen in de zomer van dit jaar en heet Het oog van de naald. In 2010 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre en sinds 2012 wordt er een prijs onder zijn naam uitgereikt: de AL Snijdersprijs voor het beste zkv. Als geen ander beheerst Snijders de kunst van veel zeggen met weinig woorden: 'Het leven zelf doet niks en toch gebeurt alles.' Marieke Lucas kan dat ook: 'Troosten was toen nog als inparkeren, het is meten en weten en toch schat je het/ vaak te krap in, blijf je zoeken naar de juiste plaats, een omhelzing heeft soms/ ook meerdere rondjes om elkaar heen nodig.' Deze zin komt uit Marieke Lucas' debuutbundel Kalfsvlies, die in 2015 verscheen en waarvoor ze de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut ontving. De bundel werd acht keer herdrukt, en daar is haar roman De avond is ongemak, die begin dit jaar verscheen, ook al bijna aan toe. De avond is ongemak werd in februari uitgeroepen tot boek van de maand bij DWDD en was de best verkopende roman tijdens de boekenweek. Hoe doen ze het toch allemaal? We gaan het ze vragen.

Zoals elk Schrijfkabinet leest een debutant van de Schrijversvakschool voor (dit keer is dat Asha KARAMI), haalt Joubert PIGNON een onterecht vergeten schrijver uit de vergetelheid, bemant Pieter KLOP de piano, en vat Klaas KNOOIHUIZEN de avond samen in een briljant, (zeer?) kort verhaal. Dat alles onder begeleiding van uw scherpzinnige en warmhartige presentatrice en interviewster: Marijn HEEMSKERK.

Foto AL Snijders: Jan Glas

Foto Marieke Lucas Rijneveld: Jouk Oosterhof