Torpedo Theater Agenda

 • De Taalshow: Doofheid en taal - uitverkocht

  donderdag 26 maart 2015
  20:30
  € 7,50

  Gebarentalen lijken te bloeien als nooit tevoren: wetenschappers doen er onderzoek naar, gebarentolken zijn dagelijks op tv, en onlangs hield een hoogleraar haar oratie in gebarentaal. Maar intussen neemt het aantal gebruikers af. Hoe komt dat, en is dat erg? Daarover de Amsterdamse hoogleraar Beppie van den Bogaerde.
  En wat moet je wanneer je als volwassene doof wordt? Gebarentaal heb je nooit geleerd, je moedertaal kun je niet meer horen. Ondertiteling van het dagelijks leven zou helpen, en dat is precies wat een gloednieuwe hightech-bril doet. De Leidse hoogleraar Niels Schiller, die hem mede ontwikkelde, geeft een demonstratie.
  Verder: een column van wetenschapsjournalist en gebarentaalkenner Liesbeth Koenen, in onze rubriek 'Taal in het nieuws' bezoek van Ronny Boogaart die onlangs een boek publiceerde over het verschil tussen taal en communicatie, treedt schrijver Joubert Pignon op en is er onze vaste live editie van De Talenquiz - met mooie prijzen! 
  De hele avond zal getolkt worden tussen Nederlands en Nederlandse Gebarentaal door Ilse van der Plas.

  De Taalshow is een maandelijks programma onder redactie van taaljournalist Gaston Dorren (tevens presentator), Carel Helder, Erik Schilp en Maaike Verrips.

  Studenten €5,00

  Deze voorstelling is uitverkocht. U kunt nog reserveren voor de wachtlijst.

 • De Zondag van het Goede Leven

  zondag 29 maart 2015
  11:00
  € 7,50

  De Zondag van het Goede Leven van 29 maart eindigt met belegde broodjes en begint om elf uur met WOUTER DE VRIES. Wouter is geschiedenisleraar annex bevlogen Ajax-supporter. Over zijn ervaringen met de club in Amsterdam en Europa, over de invloed die dat heeft op zijn werk en op zijn studie. 'Wij zijn Ajax uit de hoofdstad. En we zijn voor niemand bang. Hebben schijt aan alle regels, VAK410 in vuur en vlam.'
  Meer voetbal, ook voor de voetbalhaters: Wie was JAN DE CLER, de minstreel van menig interland in de jaren vijftig en zestig? In de rubriek de Uitvaart laat ARNO BORNEBROEK drie nummers horen die het aardig kunnen doen op zijn uitvaart. Arno is de samensteller van een expositie in Arnhem van kunst aangekocht door de Nederlandse nazi’s. Wat deed Karel Appel daar tussen? Meesterbakker CEES HOLTKAMP vertelt over zijn kostschooltijd waar hij zijn eerste koekje bakte: de Goudse Mop. En natuurlijk gaan we die proeven.
  Na de pauze: historicus LODEWIJK WAGENAAR over  het beeld van Amsterdam bij 18de eeuwse buitenlanders. En we sluiten af met een optreden van JAN PAUL VAN SPAENDONCK. Lees zijn blog: http://janpaulvanspaendonck.blogspot.nl/.

 • HARD//HOOFD TORPEDEERT: Triomfantelijke trauma’s

  maandag 30 maart 2015
  20:30
  € 5,00

  Potjandorie, wat een raadsel is het leven toch. Gebeurtenissen die er op het moment zelf om riepen zo gauw mogelijk vergeten te worden, verworden van onderhoudende anekdotes tot ervaringen die je nimmer had willen missen. Is dat nou eenmaal de manier waarop wij mensen ons door dit tranendal weten te slepen? En moeten we er ook nog iets van leren, of is het voldoende om de misleidingen van de nostalgie te omarmen? Tijdens HARD//HOOFD TORPEDEERT: Triomfantelijke Trauma’s onderzoeken redacteuren van hard//hoofd de vruchtbare gronden van hun traumatische verleden.

  Op het gebied van kunst en journalistiek is hard//hoofd het belangrijkste online tijdschrift dat het Nederlands taalgebied kent. Om de maand verlaat een steeds wisselend ensemble van tekstschrijvers, beeldmakers, pottenbakkers en herrieschoppers het digitale nest, om - elke keer rond een ander thema - in het Torpedo Theater de boel op stelten te zetten. Deze keer doen zij dat naar aanleiding van de Memory Machine manifestatie van Castrum Peregrini, waar hard//hoofd ook online een bijdrage aan levert. 

   

 • De kookboekenclub: melk en dadels

  dinsdag 31 maart 2015
  20:00
  € 7,50

  Kip met ingelegde citroenen, sardinetosties met charmoula, sinaasappels met oranjebloesem, zoete couscous met amandelen, rozijnen en kaneel. 'Geheime' recepten van Marokkaanse moeders in Melk en dadels, het kookboek dat vorig jaar de publieksprijs kreeg bij de kookboek van het jaarverkiezing. Op veler verzoek is Melk en dadels het nieuwe kookboek dat we gaan bespreken, en waar we uit gaan proeven in de tweede editie kookboekenclub in het Torpedo Theater. Een heerlijke en 'liefdevolle ode aan al die superkokkinnen die zelden hun keuken verlaten om voor het voetlicht te treden, maar die tegelijkertijd de spil vormen van menig Marokkaans gezin.' (Janneke Vreugdenhil in NRC Handelsblad). Special guest star: Chafina Ben Dahman, een van de schrijfsters van Melk en Dadels en culinair historica Lizet Kruyff! Kom ook meepraten en meeproeven op de kookboekenclub. Iedereen met een zwak voor oranjebloesem en melk en dadels is welkom! Wel even reserveren!

 • De Mus op 1 april - uitverkocht

  woensdag 1 april 2015
  20:15
  € 5,00

  De Mus op woensdag, de theatersalon vol live kunst, live muziek, live voordrachten, live belevenissen en al die andere live dingen die wij nog gaan bedenken. Nooit eerder stapte je zo gelukzalig weer naar buiten. De trailer van de avond bewijst het. Blijf op de hoogte via de Facebook-pagina of kom binnen zonder voorkennis en laat je overdonderen. Ook deze woensdag (seizoen 3!) zal het kooitje goed gevuld zijn.

  Elke woensdag. Deur open 20.00 uur. Reserveringen ophalen voor 20.15 uur.

  Deze Mus is uitverkocht. Volgende week weer een nieuwe Mus.

 • Een avond van de Schrijversvakschool

  donderdag 2 april 2015
  19:30
  € 0,00

  Geen kaarten beschikbaar.

 • De Zondag van het Goede Leven

  zondag 5 april 2015
  11:00
  € 7,50

  Wekelijkse talkshow met gasten uit vooral de wereld van kunst en cultuur. Vandaag: filmer PIETER VERHOEFF over zijn Japanproject, RTV-maker in ruste THEO UITTENBOGAARD laat nummers horen die bij zijn uitvaart passen,  muziek verzorgd door FAY LOVSKY, audiovoordracht door PETER TE NUYL en meesterbakker CEES HOLTKAMP schenkt een advocaatje! Broodjes na afloop! Presentatie & samenstelling: ADELINE VAN LIER. Vergeet niet snel te reserveren, want vol=vol

  De Zondag van het Goede Leven op Facebook vind je hier.