Torpedo Theater voorstelling

Groningse gedichten over heur moeke en Groningse liedjes

maandag 9 december 2019
20:30
€ 10,00

Aafke

In hartje Amsterdam een avond over de poëzie van Groningen. Aafke STEENHUIS treedt op met Groningse verhalen en gedichten, Winfried VEENKER met Groningse liedjes en gitaarmuziek. Op het scherm: tekeningen van Aafke.

Aafke Steenhuis woont al bijna een halve eeuw in Amsterdam, als journaliste, schrijfster en schilder. Na de dood van haar moeder in 2018 kwam haar eerste taal, Het Gronings, in alle hevigheid en onontkoombaar opzetten. Een reeks Groningse gedichten was het resultaat, die zojuist onder de titel Mien moeke gepubliceerd zijn. De verhalende gedichten gaan over het leven van haar moeder in Delfzijl en Zuidhorn, en over Aafke haar eigen jeugd. Het boek is geïllustreerd met paginagrote tekeningen van Aafke. Het Gronings wordt ter plekke vertaald. 

Winfried VEENKER ging voor de muziek naar Amsterdam. De Groningse liedjes van zijn ouders nam hij mee. Hij speelde jaren voor kinderen. Samen met Jan Sleumer vormt hij het duo Mokumer Molleboon. Hij speelt viool en accordeon in Trio Trabant, muziek uit Zuid-West Zigeunie, en vertaalt Hongaars, Roemeens en de taal van de zigeuners in het Gronings.  

In de pauze en na afloop is de dichtbundel te koop.

aafkesteenhuis.nl
triotrabant.nl
duomokumermolleboon.nl