Torpedo Theater voorstelling

Kijkclub #21 - WIL ROEBROEKS | DE NEANDERTHALER ALS PROJECTIESCHERM - UITVERKOCHT

donderdag 16 januari 2020
20:30
€ 10,00

Maandelijkse avond in Torpedotheater voor liefhebbers van ontdekkingen. DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT. U KUNT NOG RESERVEREN VOOR DE WACHTLIJST.

 Kijkclub 21
Krassen op de vloer van Gorham’s Cave, Gibraltar

 Tot de helft van de vorige eeuw golden Neanderthalers als dommekrachten. Praten was er niet bij, ze gromden maar wat naar elkaar in hun grotten. Door onderzoek is dat beeld afgebrokkeld. We weten dat ze niet altijd in grotten huisden. Praten deden ze waarschijnlijk ook.

‘Vuur is het enige dat ons van
andere dieren onderscheidt.’

Met de huidige datering- en DNA-technieken kunnen archeologische hypotheses beter worden onderbouwd, maar het blijft oppassen geblazen. Nooit zul je weten wat je niet weet. Altijd dreig je je eigen tijd en leefomstandigheden te projecteren op die van een ander.

Al in de prehistorie beoefenden mannen de jacht. Vrouwen verzamelden. 
Maar klopt dat wel? Hoe efficiënt is die taakverdeling eigenlijk?

Wil Roebroeks is autoriteit op het gebied van Neanderthalers. Aan de hand van een aantal casussen laat hij zien wat de valkuilen zijn in de interpretatie van archeologische vondsten. Hoe onderzoek je de schaarse sporen vuurgebruik, honderdduizenden jaren geleden? Valt er iets toetsbaars te zeggen over de pas ontdekte 44.000 jaar oude ‘jachtscene’ in Sulawesi?  En passant komt ook de enorme vooruitgang in onze kennis van het diepe verleden aan bod.

‘De Neanderthaler is een scherm waarop tot nu toe
iedere tijd zichzelf heeft geprojecteerd.’

De Kijkclub is: Hans Aarsman, Yvonne Grootenboer, Carel Helder en Claudia Sola. Piano: Pieter Klop.