Torpedo Theater voorstelling

LIESJE SCHREUDERS: MULTATULI EN DE MAX HAVELAAR via ZOOM

dinsdag 7 april 2020
20:30
€ 0,00

Log in en maak het live mee!
https://zoom.us/j/739822305?pwd=aFE5Y0YrU1BEVGtqYisvU2JvQ0d1QT09


Liesje

In 2020 vieren we het tweehonderdste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), beter bekend als de schrijver Multatuli ('ik heb veel geleden'). 

Multatuli staat inmiddels bekend als de man die de Nederlandse literatuur eigenhandig heeft gemoderniseerd en een einde heeft gemaakt aan het kolonialisme. Op beide claims valt het een en ander af te dingen, al zei de Indonesische Nobelprijswinnaar voor de literatuur Pramoedya Ananta Toer dat Douwes Dekker de stuwkracht was achter de bewustwording van Indonesische intellectuelen: ‘He killed colonialism.’

Was het Multatuli’s bedoeling om met de publicatie van Max Havelaar in 1860 een einde te maken aan het koloniale bewind van Nederland op Java? Waarschijnlijk niet direct. Zijn expliciete doel was de verbetering van het lot van de Javanen, en eerherstel voor zichzelf. Hij was immers als assistent-resident in aanvaring gekomen met het bestuur van de kolonie, zijn superieuren en medewerkers. Gedwongen tot ontslag vormde hij zich – in nog geen zes weken tijd, zo luidt de legende – om tot schrijver. 

In Max Havelaar geeft Multatuli een vlijmscherpe analyse van het Nederlandse koloniale bewind, de economische drijfveren achter dat bewind en de mentaliteit en culturele vormen die daarmee gepaard gaan. Hij geeft bovendien  een romantisch, nauwelijks verhuld autobiografisch portret van de rebelse eenling ‘Max Havelaar’ die als Napoleon dat bewind te lijf gaat. Én hij schrijft wat misschien de eerste (proto-)postmoderne roman in de Nederlandse letterkunde was.

Met LIESJE SCHREUDERS gaan we in kort bestek maar interactief in op het leven van Douwes Dekker, op het Nederlandse kolonialisme en, vooral, op de betekenis van de Max Havelaar voor de Nederlandse cultuur. Met sprekende teksten, veel beeld- en filmmateriaal en, voor velen, een feest der herkenning. Gelegenheid tot discussie na afloop. 

 

Log in bij Torpedo TV!

'Inloop' vanaf 20.00 uur, aanvang talkshow 20.30 uur,
einde 21.30 uur

https://zoom.us/j/739822305?pwd=aFE5Y0YrU1BEVGtqYisvU2JvQ0d1QT09
Meeting ID: 739 822 305
Password: torpedo

Als je via zoom.us eerst even Zoom downloadt, gaat het aanmelden wat sneller.